Haugerudbekken har i løpet av 2023 produsert sin fjerde utsmykking Luctor et emergo, en sosial skulptur/møteplass utviklet i samarbeid med jentegruppa Sisterhood på Trosterudklubben. Konstruksjon bidrar til at den fremtidige kultur parken blir en møteplass også for unge jenter, en marginalisert gruppe i området. Vi har tatt utgangspunkt i områdets historikk som grøntareal for Dr. Dedichens psykiatripasienter og dagens utfordringer i området – der bl.a. fysiske barrierer gjør ulike arealer lite tilgjengelig og skjuler lokale perler som Trosterudvillaen, skulpturparken og drivhusanlegg m.m. Vi har blant annet omformet gamle gjerder/barrierer (grorudgjerder) som områdeløftet tar ned og gjenbrukt dette materialet til å skape motsatsen: et inkluderende rom/oppholdssted. Sisterhood sine innspill og ønsker for møteplassen har vært styrende for plassering, utforming og innhold.

Møteplassen består av to områder tett ved hverandre: tre-plattinger som svever i trærne og et sitte område litt bortenfor med benker og bord. I nær tillknytning til møteplassen finnes en ballbane, Nordre Trosterud gård som renoveres og skal brukes av frivilligheten, samt Dr. Dedichens grønne torv (forening for dyrking og sosial møteplass knyttet til et stort drivhus) og parsellhager i Trosterudparken.

Luctor et emergo betyr “Jeg kjemper og holder meg oppe”, og var det privatdrevne Dr. Dedichens valgspråk den gang det ble drevet i området som skulpturen er plassert i: Trosterudparken. Dr. Dedichen var kjent for å bryte barrierer innen psykiatrisk behandling, blant annet med å fravike prinsippet om inngjerding/innesperring, samt å ha fokus på å bygge pasientene opp gjennom arbeidsdeltagelse i lokalmiljøet innen både landbruk og skogbruk. Pasientene på Dr. Dedichens privat asyl kunne bevege seg fritt og hadde både et vakkert parkanlegg, kulturlandskap og naturskog å bevege seg i.

Skulpturen/møteplassen fyller samtidig et behov i området; møteplasser for ungdom. Rapporter utviklet i forbindelse områdeløft (e.g. Tøyenløftet) rapporterer at møtepunkter for ungdom er mangelvare i offentlige rom. Det fremgår videre at ungdommer ønsker å møtes nær andre aldersgrupper, men med mulighet for å trekke seg litt tilbake, noe Sisterhoods innspill bekreftet. Vi harderfor etablert møteplassen nær eksisterende aktivitet (dyrkningsmiljøene i det eksisterende drivhuset, driftet av Dr. Dedichens grønne torg), ballbanen og frivillligheten og styrker dermed parken som møteplass for flere. Forskning indikerer også at møteplasser i offentlig rom for barn og unge har en skjev fordeling med henhold til bruk: 80% av brukerne er gutter og kun 20% jenter. Antatt årsak er fokus på aktiv, fysisk lek med høy grad av synlighet fremfor mer tilbaketrukket aktivitet. Dette er bakgrunnen for valget om å jobbe med jentegruppa Sisterhood.

Haugerudbekken har samarbeidet med ingeniør Finn-Erik Nilsen og landskapsarkitekt/kunstner Elin T. Sørensen for å realisere Sisterhoods tanker for en møteplass. Da vi er opptatt av å jobbe stedsnært og økologisk har målet vært å integrere møteplassen i eksisterende landskap med så lite inngrep som mulig. Underveis i denne prosessen har vi også holdt jevnlige møter med Sisterhood for å avstemme ulike forslag til realisering.

Byggetrinn 1 - en møteplass som svever i trærne ble ferdigstillt og snoren klippet 12.01. 2023 i samarbeid med Bydelen og Områdeløftet som stod for bålpanne, kakao og utlån av skøyter for de som ville teste ut skøyting på ballbanen. Sommeren 2023 ble det åpning av byggetrinn 2, også denne gangen i samarbeid med Bydelen og Områdeløftet som arangerte offisiell åpning av den nye Trosterudparken. Haugerud strykeorkester spilte på plattingen og det ble danseoppvisning av dansegruppa Our community fra Trosterudklubben på ballbanen. Når kulturetaten er ferdig med renovering av gården blir det strøm i ladestasjonen slik som Sisterhood har ønsket seg og vi håper på å få oppført aller siste del snarlig: et lønnebladformet tak over benkene, som skal monteres i samarbeid med BYM.